Köpeğimi nasıl beslemeliyim?

Köpek maması reklamlarında duyduklarımızın aksine, köpeğimiz için tek bir mükemmel mama yok. Bunun nedeni, köpeklerimiz için “en iyi” mamanın farklı etkenlere bağlı olması… Yaşı, hareketlilik durumu, diyet ihtiyaçları, bütçemiz, köpeğimizin cinsi, sağlık durumu, onun için en iyi mama seçeneğini değiştirebilir.
 
Ona en uygun mamayı bulmak için bildiklerimizi sizin için bir araya getirdik.

Dikkate almamız gerekenler:

Mama seçerken köpeğimizin yaşı, cinsi, fiziksel durumunun yanı sıra, cüzdanımız da elbette önemli bir etken. Bütçemize göre mama seçerken dikkat etmemiz gereken özellikle üç önemli unsur var.

Yaş

1. Gençlik: 
Bizde nasıl bebeklik, çocukluk ve yetişkinlikte beslenme şekillerimiz farklıysa, aynısı onlar için de geçerli. Yavruların, hızlı büyüme dönemleri nedeniyle, ileri yaşlarına göre daha fazla kaloriye ve besleyici öğelere ihtiyaçları oluyor. Mutlaka ve mutlaka gelişme dönemlerinde yavru köpek mamasıyla beslenmeleri gerekiyor. Ayrıca büyük ve küçük ırk yavrularına özel geliştirilmiş farklı mama tipleri de bulunuyor. Çünkü küçük ve orta ırklar yetişkinliğe 12 ayda ulaşırken, büyük ırkların yetişkinliğini tamamlaması 18 ayı buluyor.

2. Yetişkinlik: 

Köpeğimiz yetişkinliğe ulaştığında beslenmesi, yavru döneminden daha kolay. Köpeklerimiz yavru döneminden yetişkinliğe geçtiklerinde metabolizması ve hareketlilik durumu da değişecek. Bu gibi durumları da dikkate alarak, standart yetişkin mamaları onun için yeterli olabilir. Tabii alerji, obezite vb özel durumlar için onlara özel formüle edilen mamaları kullanmaları gerekmiyorsa… Bu konuda veterineriniz sizi mutlaka yönlendirecektir.

3. Yaşlılık: 

Bu dünyada çok az şey yaşlı köpeklerimizden daha değerli olabilir. Onları bizim hiç büyümeyen yavrularımız olarak görsek de, yaş alan köpeğimizde kaçınılmaz değişiklikler oluyor ve bunlar beslenme şeklini de etkiliyor. Köpeğimizin yaşı ilerledikçe, hareketliliği genellikle azalıyor. Köpeğimiz eğer daha az kalori yakmaya başladıysa, haliyle daha az kalori alması gerekiyor. Ayrıca, bazı yaşlı köpeklerin ekstra besleyici öğelere ve vitaminlere de ihtiyacı olabiliyor.
 
Yaşlılık dönemine ulaşma süresi, köpeklerin cinslerine göre değişiklik gösterebiliyor. Cinslere göre, bir köpeğin yaşlılık dönemi genellikle 6 ile 9 yaş aralığında başlıyor. Burada da yine veterinerimizin beslenme önerileri, her şeyin başında geliyor.

Hareketlilik Durumu

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de büyüme çağından sonra metabolizma yavaşlıyor. Yavaş bir metabolizma ise köpeğimizin gereksiz kilo alma riskini beraberinde getiriyor.
 
Köpeklerimizin mama miktarını ve tipini, kesinlikle hareketlilik durumuna göre ayarlamamız gerekiyor. Bütün gün evde uyumayı seven, yapısı gereği düşük enerjili bir köpeğiniz varsa ya da onu fazlaca dışarı çıkarıp egzersiz yaptırmıyorsanız, diyet mama ya da yaşlı maması sizin için doğru bir seçenek olabilir.
 
Ama çok aktif, hareketli, sık sık da dışarı çıkarılan bir köpeğiniz varsa, enerji ihtiyacı artacağı için daha büyük porsiyonlar ve besleyici değeri yüksek mamaları seçebilirsiniz.

Bütçe

Eğer Kardashianlardan biri ya da İngiltere Kraliçesi değilseniz, bütçeniz kesinlikle mama seçiminizde önemli rol oynayacaktır. Orta boy bir köpeğin beslenmesi aylık 100 TL’den 1000 TL’ye kadar çıkabiliyor, hatta lükse kaçarsak aşabiliyor.
 
Kuru mamalar, en ekonomik ve pratik seçenekler. Bu mamaları büyük miktarlarda alıp uzun süre saklayabiliyoruz ve online ya da petshop’larda onlarca çeşidini her zaman bulabiliyoruz. Önemli olan tek şey, şimdiye kadar anlattığımız gibi, kendi bücürümüze uygun olanı seçmek.

Köpek Maması Seçenekleri

1. Kuru Mama
Kuru mama, en yaygın kullanılan ve bütçemiz açısından en uygun mama. Bu avantajları onu köpek ebeveynleri arasında en popüler seçenek olarak öne çıkarıyor. Ayrıca kuru mamanın buzdolabı gibi koşullarda saklanmasına gerek olmaması da saklama açısından kolaylık sağlıyor. Bu mamanın diş hijyeni için de iyi olduğunu söylemeden geçmeyelim.
 
Yetişkin köpekler için 10 kg kuru mamanın fiyatı 80-90 TL gibi rakamlardan başlıyor. Bu miktardaki bir mama, köpeğimizin beslenme ihtiyaçlarına bağlı olarak 1-2 ay kadar yetebiliyor.
 
2. Islak Mama: 
Islak mama (konserve mama olarak da bilinir) köpeklerimiz tarafından çok daha lezzetli bulunuyor ve özellikle seçiçi olanlar için iyi bir seçenek sunuyor. Adından da anlayabileceğimiz gibi ıslak mama, kuru mamaya göre çok daha yüksek su içeriğine sahip ve daha yumuşak. O yüzden, köpeklerimizin su ihtiyacı fazlaysa veya çiğnemekte zorluk çekiyorsa, seçeneklerimiz arasında popülerleşiyor. Ancak American Kennel Club (Amerika Köpek Kulübü) “ıslak mamanın kuru mamayla aynı içeriklere sahip olsa da, aynı miktarlarda olmadığı” vurgusunu yapıyor. Yani miktar olarak ıslak mamayı daha fazla yedirmek gerekiyor.   
Bir kasa konserve mama (15-20 adet) genellikle 100 TL civarı fiyatlandırılabiliyor ve köpeğimizin ihtiyaçlarına göre 1-2 hafta süreyle kullanılabiliyor.

3. Çiğ Beslenme Diyeti (BARF) ve Ev Yemeği

Köpeklerimizi çiğ (pişirilmemiş) etle besleme fikri, güncel olarak tartışılan bir konu. Evcilleştirme öncesi köpeklere dair bildiğimiz bir şey varsa, o da avlanma konusunda uzman oldukları ve eti çiğ olarak tükettikleridir. Birçok köpek çiğ eti sindirebilir, hatta yemekten büyük keyif alır. Fakat köpeğimizin mama kabına çiğ etleri pat diye koymadan önce, güvenli çiğ besleme diyetinin (barf) ayrıntılarını iyice araştırmak gerekiyor.
 
Reklamlarını gördüğünüz çiğ köpek mamalarının Sağlık Bakanlığı onayı olup olmadığına bakmanızı öneririz. Köpeklerimiz insan olmayabilir, ama bizimle aynı saygıyı hak ettiklerinde hemfikiriz. Bazı mama içeriklerinde köpeğimize zararlı olabilecek çok fazla bakteri bulunabiliyor. Bu yüzden, çiğ mama için kullandığınız markaların, Sağlık Bakanlığı onayı almış olması önemli. Patojenler ve sindirim sistemiyle ilgili bulaşıcı hastalıklar, çiğ beslenme diyetinin taşıdığı risklerden bazıları… Çiğ et, genellikle bağışıklık sistemi veya sindirim sistemi hassasiyeti olan köpekler için uygun olmayabiliyor. Bu nedenle, veterinerinize danışmadan köpeğinize çiğ beslenme diyeti uygulamamanızı vurgulamak isteriz.
 
Evde pişirilmiş mama, köpeklerimiz için mükemmel bir seçenek ve kuru/ıslak mamanın yanında iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca, çiğ beslenme gibi yemesi, hazmı zor olmayan ve bağışıklık sistemi için tehlike riski düşük olan bir beslenme çeşidi. Evde pişirilmiş yemeğin hazır mamalara oranla daha lezzetli olması da artılarından biri. Tek sorun, böyle bir vaktimiz olup olmadığı… Eğer vaktiniz ve sabrınız varsa, ona pek çok kitap ya da online kaynaktan alabileceğiniz harika tarifleri evde uygulayabilirsiniz.

Muzlu HavHav Dondurması 

Hazır evde yapılmış mamalardan bahsederken, Zero ve Marilyn’e bu yaz serinlemeleri için hazırladığımız dondurma tarifini de sizinle paylaşalım.

Malzemeler:
– 4 bardak yoğurt
– 2 dolu çorba kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
– Püre haline getirilmiş 3 muz
 
Yapılışı:
Tüm malzemeleri blender’da çekin. Dondurma kalıplarına alıp dondurun. İşte bu kadar. Yaz aylarında buna gerçekten bayılıyorlar, öneririz!


Mutlu olmak için mamadan fazlasına ihtiyacı var!

Köpeğinin aklını başından almak için bir hediye mi arıyorsun? Onu HavHav kutuları ile şımartabilirsin! Her ay en az bir ödül maması, en az bir oyuncak, en az bir sürpriz ürün ve en az 4 ürün içeren HavHav kutusu, kargo ücreti olmadan kapına kadar geliyor. Aboneliğini hemen buradan başlatabilirsin. Aylığı sadece 49 TL’ye gelen yıllık abonelikle, tüm yıl boyunca devam eden bir eğlenceye merhaba diyebilirsin!

Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0