Yoksa havhavlarımız birer canavar mı? 😱

Tüm dikkatinizi Netflix’e gelmesini ne zamandır beklediğiniz dizinize vermiş halde oturuyorsunuz ve sıcak bir fincan kahvenin tadını çıkartıyorsunuz. Her şeyi boşverip sadece kendinize ait güzel bir 40 dakika geçirmeye kararlısınız. Veeee bir anda köpeğinizin en sevdiği oyuncaktan çıkan vik vik sesleri yükselmeye başlıyor. Duymazlıktan gelip birazdan keseceğini düşünüyorsunuz. Fakat ardından bir vik vik, bir vik vik daha… Tabii haliyle ne dizi kalıyor ne konsantrasyon.

Peki Neden?

Peki, onun vikleyip duran oyuncakları neden bu kadar sevdiğini hiç merak ettiniz mi? Sadece arada bir yakaladığımız o değerli anları bozmak için olmadığı kesin. Köpeklerin ses çıkaran oyuncakları, diğer sessiz oyuncaklara tercih etmelerinin bir nedeni olmalı.

Bu tüy yumağı mı avlanacak, yok artık!

Bu konudaki teorilerden biri, oyuncaklardan çıkan bu sesin, kurt soyundan gelen köpeklerdeki av dürtüsünü ortaya çıkarttığını savunuyor. Oyuncaklardan çıkan vik vik benzeri sesler, çoğunlukla korkmuş ya da yaralanmış av hayvanlarının seslerine benziyor ve köpeklerin bu seslere tepki vermesi de onların temel içgüdüsüyle ilgili.

Köpeklerimiz oyuncaklarını parçalayıp içindekileri dışarı çıkarttıklarında, bu av artık onlar için ölü olduğundan, oyuncağa olan ilgilerini kaybedebiliyorlar. Bu noktada tüy yumağı sevimli dostlarımızın birer katil olamayacağını düşünebilirsiniz, ancak bu tamamen içgüdüsel bir durum ve onların karşı koyamadıkları doğalarından kaynaklanıyor.
Her vik vik onlar için bir ödül…
Bir diğer teori de köpeklerimizin bu oyuncaklardan çıkan seslere olan tepkisinin basit bir neden-sonuç senaryosundan kaynaklandığını savunuyor. Köpekler oyuncağı ısırdığı ya da sıktığında ses doğrudan ortaya çıkıyor ve bu da köpeklerin beynindeki ödül merkezini harekete geçirerek memnuniyet hissine neden oluyor. Haliyle köpeklerimiz de bu sinir bozucu ses çıkarma işini sürdürme eğiliminde oluyorlar.
Sebep ne olursa olsun, insanları hiç sevmese de köpeklerin en yüksek sesli oyuncakları sevmesi onlar için tamamen doğal ve eğlenceli! Bu yüzden HavHav kutularını vikleyip hışırdayan oyuncaklarla dolduruyor, onları coşturuyor, sizi de biraz çıldırtıyoruz 😁
Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0