Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Havhavlarımızın gözlerindeki çapaklar sizin de canınızı sıkıyor mu? Emin olun yalnız değilsiniz, çünkü çapak köpeklerde çok sık rastlanan bir sorun. İyi de neden?Gün boyunca köpeklerin gözlerinde kir birikir ve vücutlarının buna verdiği doğal yanıt da bunu temizlemektir. Gözlerini her kırptıklarında, gözlerindeki toz, tüy gibi tahriş edicilerden kurtulmak için gözyaşı salınır. Ve bu da gayet normal bir durumdur. Normal olmayan şeyse gözde sarımsı bir akıntının oluşmaya başlaması veya bulanıklaşma, şişme ya da çekilme şeklinde fiziksel bir değişim gözlemlenmesidir. Göz çapaklanmasının temel nedenlerini öğrenmek için, okumaya devam edin…

1. Alerjiler

Köpekler de insanlar gibi ot, polen, toz gibi göz akıntısına yol açan dış etkenlere maruz kalırlar. Özellikle alerjiye eğilimli olan Terrier, Setter, Retriever, Bulldog, Pug ve Boston Terrier gibi köpeklerde bu dış etkenler alerjiyi tetikleyebilir. Alerji de aşağıdaki belirtilere neden olur:

  • Kaşınan ve akan göz
  • Kırmızı ya da tahriş olmuş deri
  • Aşırı kaşınma
  • Gözleri patileme dürtüsü 

Tedavisi için elbette veterinerize danışmalısınız, ancak köpeğinizin gözlerini Kasım kutumuzdan çıkan Bio Eyes göz temizleme solüsyonu ya da ılık çayla temizlemek bir miktar rahatlama sağlayacaktır.

2. Konjunktivit (göz nezlesi)

Eğer köpeğinizin gözünde iltihaplı ya da iltihapsız göz çapaklanması ve/ya gözünün içinde ya da çevresinde aşırı kırmızılık fark ederseniz, veterinerinize danışmanızı öneririz. Çünkü nedeni konjunktivit denen bir iltihaplanma olabilir. Kızarmış göz, iltihaplanma, gözü kaşıma isteği, çapaklanma ya da gözlerini kısma gibi şeyleri belirti olarak kabul edebilirsiniz.

Ayrıca bunun insanlara da bulaşabileceğini söylemeliyiz. Bu yüzden köpeğinizin baş bölgesiyle temas ettikten sonra ellerinizi yıkamalısınız.

3. Epifor

Epifor olarak bilinen aşırı göz yaşarması da çapaklanma nedenlerinden biridir. Epiforun belirtileri, göz çevresinde aşırı derecede ıslaklık, gözün altında kahverengi lekelenme, koku ve/ya deri tahrişidir. Belirtiler açık renk tüylere sahip türlerde daha çabuk fark edilebilir. Ama koyu renkli bir havhavınız varsa ve gözlerinden kahverengi bir akıntı silerseniz, bunu takip etmenizi ve veterinerinize danışmanızı öneririz.

4. Kuru Göz Sendromu (Keratoconjunctivitis sicca – KCS)   

Listedeki bir diğer rahatsızlık da kuru göz sendromu. Kuru göz, gözyaşı bezlerinin enfeksiyon kapması veya travma yaşaması durumunda gerçekleşiyor. Belirtileriyse sarımsı akıntı, göz çevresinde iltihaplanma, aşırı derecede göz kırpma ve/ya göz kapağı şişmesi. Bu belirtilere sahipse, köpeğinizin korneası risk altında olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, veterinerinize hemen danışmanızı öneririz.

5. Glokom

Glokom, göz içindeki sıvı basıncının normalden fazla artmasıdır. Poodle, Chow Chow ve Cocker Spaniels gibi yatkın bazı cinslerin yanı sıra, büyük köpeklerde de sıkça görülen bir rahatsızlıktır.

Göz bölgesinde ağrı, çapaklanma, genişlemiş gözbebekleri, gözün beyaz kısmında kızarıklık gibi belirtileri olan glokomu, havhavınızın gözlerini kaşıması, mobilyaya, halıya sürtmesiyle tanıyabilirsiniz. Görme kaybına neden olabilecek bu rahatsızlık için tetikte olmayı ve veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin.

Çapaklanma Konusunda Ne Yapabilirim?

Çapaklanmanın önüne geçmek için alabileceğiniz önlemlerden biri, göz çevresindeki tüyleri kestirmek. Ayrıca şampuan, pire ilacı ve tozu gibi köpeğinizin gözünü tahriş edebilecek ürünleri de dikkatli uygulamalısınız.

Gözyaşlarını temizlemek için Kasım kutumuzdan çıkan Bio Eyes solüsyonu gibi temizleyiciler, hipoalerjenik, parfümsüz, bebek mendilleri ya da ılık çayla ıslatılmış temiz bir pamuk kullanabilirsiniz. Özellikle park yürüyüşleri sonrasında gözlerini bu şekilde temizlemek onu rahatlatacaktır.

Onlar bizim gözbebeğimiz. HavHav olarak onlarla ilgili önemli olduğunu düşündüğümüz her şeyi sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Kalp.

Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
2
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0