Soğuyan Havalarda Köpeğimle Evde Nasıl Aktiviteler Yapmalıyım?

Soğuyan havalarda köpeğinle yürüyüş turlarını daha kısa sürede tamamlaman çok normal. Ancak sevimli dostun, enerjisini tam olarak atamadığında huzursuz olabilir. Bu noktada sana güzel bir haberimiz var: Onunla evde yapabileceğin birçok eğlenceli aktivite var! Bu aktivitelerin hemen hemen hepsi hem fiziksel hem de mental enerjisini atabileceği oyunlardan oluşuyor. Köpeğin heyecanlanıp kuyruğunu sallarken, sen de bu eğlenceli dakikaları onunla paylaşmak istersen bu aktivitelere mutlaka göz gezdirmelisin!

Treat Saklama-Bulma Oyunları

Köpeğinle evde oynayabileceğin en güzel oyunlardan ilki, “saklama-bulma” oyunu. Bu oyunda yapman gereken aslında oldukça basit. Öncelikle köpeğine birkaç dakika odada beklemesini söyle. Sevimli dostun odada beklerken sen evin bazı köşelerine onun en sevdiği ödül mamalarını sakla. Köpeğin odadan çıktığında evin dört bir tarafında ödül mamasını arayacak. Çünkü sen, ödül mamasını dağıtırken o, mamanın kokusunu aldı ve paketin sesini duydu. Yani mamayı bir yerlere sakladığını biliyor. Bu oyuna yeni başladığınızda onun kolayca bulabileceği yerlere mamayı sakla. Köpeğin oyunu öğrendikçe bulunması zor yerlere yiyecekleri gizleyebilirsin. İlk aşamada köpeğinin mamayı bulmakta zorluğunu fark edersen ona mamanın olduğu bölgeleri elinle işaret edebilirsin. Bu oyun köpeğinin hem koşturarak egzersiz yapmasını sağlayacak hem de onun zihnini meşgul edecektir. Ayrıca mamayı bulamadığında gözlerinin içine bakarak sana nerede olduğunu soracaktır. Bu sayede aranızda bağ daha da güçlenmiş olacak. 

Eğitim Zamanı

Köpekler, çalışmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi sever. Günlük 15 dakikalık bir eğitim programı bile onların becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Üstelik hem fiziksel hem de zihinsel olarak meşgul olacağı için bu aktivite, onun yürüyüşlerde sarf ettiği enerjiden daha fazlasını harcamasını sağlayabilir. “Eğitim zamanı” etkinliği için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

  • Yanına köpeğinin en sevdiği ödül mamasını al ve yere otur.
  • Köpeğini yanına çağır.
  • Köpekler en hızlı otur, yat, kalk komutlarını öğrenir. Öncelikle ondan bildiği komutları yapmasını iste. Eğer bu komutlardan birisini bilmiyorsa ona öğret. Burada köpeğinin yapmasını istediğin hareketi elinle işaret edebilirsin. Örneğin köpeğin “kalk” komutunu bilmiyorsa önce onu yatır. Sonra elini çene hizasından yukarı doğru kaldırarak “kalk” de. Birkaç tekrardan sonra o, bu komutu mutlaka öğrenecektir. Her başarıyı ödüllendirmeyi unutma.

Köpeğine Eşyaların Ve Oyuncakların İsmini Öğret

Bu oyunun ne kadar eğlenceli olduğunu zamanla fark edeceksin. Köpek oyuncakları içinde köpeğinin mutlaka bir favorisi vardır. Örneğin en sevdiği oyuncak top ise o, oyuncağıyla oynamaya başladığında “top” diye seslen. Bir süre sonra top dediğinde köpeğinin topunu almak için koştuğunu göreceksin. Bu eğitimi tekrarlamaya devam et. Köpekler, hafızaları güçlü canlılardır; birçok eşyanın adını kolayca öğrenebilecek yeteneğe sahip olur.

At Getir Oyunu

Köpeğine eşya ve oyuncakların ismini öğrettiğinde yeteneklerine şaşıracaksın. Ona “topun nerede?” diye sorduğunda topu alıp getireceğini göreceksin. Burada oyuncağın dayanıklı malzemelerle yapılmış olmasına dikkat et. Çünkü köpeğin, oyunun heyecanına kapılarak oyuncağını parçalayabilir. Dayanıklı köpek oyuncakları, köpeğinin dişlerine dayanacak malzemelerle üretildiği için oyunlarına uzun yıllar eşlik eder. Köpeğine eşyaların isimlerini öğrettiğin aktitenin bir de “at getir” versiyonu var. Oyunu planlarken yapman gerekenler ise şöyle:

  • Öncelikle yere otur ve köpeğinin getirmesini istediğin eşyayı eline al.
  • Köpeğini yanına çağır.
  • Eşyayı hızlıca ileri doğru fırlat ve köpeğinin koşmasını sağla. 
  • Köpeğin eşyanın peşinden koşup onu tutacak. Bu sırada ona “gel” diye seslen.
  • Köpeğin getirmesini istediğin eşya ile yanına gelecek. Bu eşyayı sana vermesini söyle.
  • Eşyayı verdiği anda ona bir ödül maması ikram et!
  • Bu eşya köpeğinin herhangi bir oyuncağı, tasması ya da mama paketi olabilir. Oyun sayesinde köpeğin tasmasının ismini öğrenecek. Böylece yürüyüş zamanı geldiğinde köpeğine “tasmanı getir” diyebileceksin. Rutin gezi saatleriniz geldiğinde onun kendi tasmasını yerinden alıp dışarıya çıkmak için hazırlanmaya başladığını keyifle seyredeceksin.

Lezzetli köpek ödül mamaları ve her ay yeni oyuncaklar için havhav.com.tr’ye abone olabilirsin. Böylece ayın belirli günlerinde aylık köpek oyuncak kutusu, köpeğinin yaşına uygun ikramlıklar ve eğlenceli oyuncaklar ile kapına kadar gelir. Bu sayede sen de onunla yaptığın aktiviteleri yeni ürünlerle daha heyecanlı ve eğlenceli hale getirebilirsin.

Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0