Köpeğiniz Saati Biliyor Mu?

Onu hiç saate bakarken görmemiş olsanız da, çoğu köpek yemek, dışarı çıkma zamanı ya da eve dönüş zamanınızı bilir. Peki nasıl oluyor bu?

Çünkü patilerine saat takmasalar da, biyolojik saatleri var.

Sadece köpeklerin değil, tüm hayvanların bir günlük ritmi var. Bu günlük ritmler, güneşin doğup batışına bağlı 24 saatlik fiziksel, zihinsel ve davranışsal döngülerdir. Ayrıca hava sıcaklığı, günlük alışkanlıklar gibi etkenler de onların ritmini etkiler.


İnsan ve köpek arasındaki fark

Bizim de, onların da tıkır tıkır çalışan biyolojik saatlerimiz olsa da alışkanlarımız farklı. Mesela köpekler bizim gibi yataktan kazınarak çıkmaz. Daha iki saniye önce derin bir uykudayken, anında koşturup oynamaya hazır hale geliverir. Aynı şey, her an yiyip içmeye hazır olması için de geçerli tabii…


Eve ne zaman geleceğinizi biliyor mu?

Köpek sahipleri olarak köpeklerimizin süper güçleri olduğuna inandığımız doğrudur. Eve gelişimizi önceden bildiklerini, hatta sokaktan girdiğimiz anda bunu hissettiklerini iddia ederiz. Belki bir gün gerçekten de 6. hisleri olduğunu öğreniriz, ama şimdilik sadece günlük rutinlerimizi çok iyi bildikleri ve tüm ritmlerini buna göre ayarladıklarına inanıyoruz.
Köpekler, bizim rutinlerimizi neredeyse bizden iyi biliyorlar. Örneğin anahtarlarımızı aldığımız anda gitmek üzere olduğumuzu ve evde bırakılacaklarını anlayabiliyorlar 🙁


Zamanın geçişi…

Çoğumuz köpeklerimizin zaman duygusu olup olmadığını ve uzakta olduğumuzda özleyip özlemediklerini merak ederiz. Bunun cevabı tabii ki evet. Yapılan bir araştırmada, evde farklı sürelerle yalnız bırakılan köpekler, sahipleri döndüğünde farklı derecelerde heyecan göstermişler. Bırakıldıkları süre uzadıkça, sahiplerini karşılarken gösterdikleri heyecanın derecesi de değişmiş. Yani kesinlikle bir zaman kavramları var.


Kokunuzu yanında bırakın

Çoğumuz gibi siz de sabah çıkıp akşam dönüyorsanız, sizi beklerken kendini daha iyi hissetmesi için kokunuzu taşıyan bir eşyanızı/giysinizi yanına bırakabilirsiniz. Veya sevdiği bir oyuncağına kokunuzun sinmesi için bir gece bu oyuncakla uyuyabilir (insan evladı için ne yapmaz), siz yokken onu rahatlatması için bu oyuncağı giderken ona verebilirsiniz.

HavHav’ın her ay kapınıza kadar gönderdiği oyuncaklar, kokunuzu ona bırakmanız için sizi bekliyor 😉

Yazımızı Paylaşmayı ve Bizi Takip Etmeyi Unutma 🙂

Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0