Dünyanın En Eski Köpek Irkı: Saluki

Adını Arap şehri Saluki’den alan köpek ırkı, neredeyse en eski medeniyetler kadar eski bir ırk. Varlığı MÖ 2100’e kadar tarihlenebilen Salukiler’in en eski iskeletleri, firavunlarla birlikte mumyalanmış olarak antik Mısır mezarlarından çıkarılmış. Dünyanın en hızlı koşan köpeklerinden biri olduğu için, Ortadoğulular tarafından ceylan, tilki, çakal ve yaban tavşanı avında kullanılan Salukilerin tek özelliği bu da değil.


Kutsal köpek

Salukiler, Bedevilerin gözünde Allah’ın elçisi, kutsal köpeklerdi. Bu yüzden alınıp satılmaları yasaktı, sadece hediye edilebiliyorlardı.


Bir model kadar zarif, panter kadar hızlı ve çok güçlü

Salukiler çok zayıf olsalar da güçlü ve dengeli bir bedene sahipler. Üstelik adaptasyon yetenekleri de çok gelişmiş olduğu için her iklim ve coğrafyada varlık gösterebiliyorlar.


Gözler anlatır…

Salukilerin en özel yanları, ipek saçlar gibi iki yandan uzanan kulakları değil sadece… Büyük, oval şekilli gözleri hem sıcacık bakışlara sahip hem de Antik Mısır’dan bugünlere kadim bir bilgiyi taşıyormuşçasına bilge…



Ortadoğu’dan Avrupa’ya…

Avrupa’ya ilk Salukilerin Haçlı Seferlerinden dönen askerler tarafından götürüldüğü tahmin ediliyor. Salukilerin kayıt altına alınması da tabii bundan sonra başlıyor. Genetik kodlarından kültürel köklerine kadar Saluki ırkı yazılı kayıt altına alınıyor. Bu göz alıcı köpek ırkı hakkında en geniş bilgi kaynaklarından biri, eski İngiliz Diplomat Sir Terence Clark’ın geçtiğimiz sene Ağustos ayında basılan kitabı “The Salukis In My Life“. Köpek ırklarına ve özellikle de bu sıradışı güzellikteki en eski köpek ırkı Saluki’ye ilgi duyanlar inceleyebilir.

Eğer bir Salukiniz ya da size en az Saluki kadar güzel gelen bir havhavınız varsa, HavHav’da onu harika ödül mamaları, oyuncaklar ve sürprizler beklediğini unutmayın 😉

Yazımızı Paylaşmayı ve Bizi Takip Etmeyi Unutma 🙂

Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0