Köpeklerin hayat kalitemizi artırdığına 12 kanıt

Biz köpekseverler olarak onların hayatımıza kattığı güzelliklerden zaten hiç şüphe duymuyoruz. Sabahları onların heyecanla sallanan kuyrukları ve sevgi dolu bakışları olmasa güne nasıl mutlu uyanabilirdik? Bu yazı daha çok bu hissi bilmeyen ya da ailesine henüz yeni bir dost katacak olanlara… Okuduklarınız çok hoşunuza gidecek 😉

1. Köpekler modumuzu yükseltiyor!

Köpeğiyle birlikte geçireceği 15-30 dakika gibi bir süre bile insanın daha sakin, huzurlu, rahatlamış hissetmesine, stresinin azalmasına yetiyor. Yapılan araştırmalara göre köpeğimizle oyun oynamak, beynimizdeki dopamin ve serotonin hormonlarının seviyesini artırıyor ki bu nörotransmitterler (nöronlar ile iletişimi sağlayan kimyasallar) bize keyif ve huzur hissini veriyor. Yani bir dahaki sefere kendinizi biraz keyifsiz hissederseniz, hemen bir tane HavHav oyuncağı kapıp köpeğinizle vakit geçirin. Heyecanla sallanan kuyruğu, yüzünüzü güldürmeye yetecek.


2. Köpekler tansiyonumuzu dengeliyor.

Bazı medikal çalışmalar, köpeğimizle konuşmanın ve onu sevmenin kan basıncını düşürmeye ve birçok rahatsızlık için riski azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.


3. Çocukları cilt hastalıkları ve alerjilerden koruyorlar.

Köpeklerle büyüyen çocukların, köpek ya da kedilerle içli dışlı olmayan çocuklara göre egzama riski daha az oluyor. Evet, doğru duydunuz. Ek olarak, köpekle büyüyen çocuklarda pet alerjisi olma riski de azalıyor.


4. Bizi formda tutuyorlar.

Köpeğimizin günlük egzersize ve tuvalet için dışarı çıkmaya ihtiyacı var. Dolayısıyla köpekler sayesinde harekete geçmek zorunda kalıyoruz. Onlar olmasa günde 2-3 kez dışarı çıkıp dolaşmaya bizi kim ikna edebilirdi ki!


5. Kalp sağlığımıza iyi geliyorlar.

Köpek sahibi olan ve olmayan kalp hastaları arasında yapılan araştırmaya göre, köpek sahibi olanların iyileşme oranlarının olmayanlara göre iki kat olduğu görülmüş.


6. Onlar gerçek birer yardımcı!

İyi bir eğitim aldıklarında köpekler, engelliler için muhteşem birer yardımcıdırlar. İlaçlarınızı getirmek, stresli durumları hafifletmek, hatta gelen bir sara nöbetini önceden anlamak için eğitilebilirler.


7. Çocuklarımızın özsaygılarını artırıyorlar.

Köpeklerle büyümek, çocukların özsaygı gelişimini desteklerken, herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında stresle başa çıkabilmelerini de kolaylaştırıyor.


8. Onlar en iyi bekçilerdir.

Yavru dönemlerinden itibaren köpekler, izlemeyi ve oluşabilecek herhangi bir tehlikeyi fark etmeyi doğal olarak öğrenirler. Potansiyel hırsızlar, onları pencereden izleyen ya da havlayan köpekler yüzünden çoğunlukla kaçıp giderler. Rottweiler’lar, Alman Kurtları ve Scottish Terrier’ler genelde en iyi bekçi köpekleridir. Fakat kabarık tüylü minik Amerikan Eskimo köpekleri bile ailesini herhangi bir şüpheli durumda uyarmakta çok yeteneklidir.


9. Bizi sosyalleştiriyorlar.

Köpeklerimizin sadece bizim ilgimize değil, diğer köpeklerle de sosyalleşmeye ihtiyaçları var. Bu da bizim için mecburen sosyalleşmek demek. Köpeklerimizle dışarıda bir yürüyüşe çıktığımızda, onlar sayesinde daha fazla insan tanıyabiliyor ve yeni sohbetler başlatabiliyoruz.


10. Köpek varsa, sıkıntı yok!

Hiç kendinizi evde oturup bugün ne yapsam acaba diye düşünürken buldunuz mu? Bir köpekle yaşıyorsanız, bu sorunun cevabı basit. Onunla bir yığın şey yapabilirsiniz. Birlikte parka gidebilir, oyun oynayabilir, koşabilir ya da sadece onu bir oyuncağı kemirirken izleyebilirsiniz. Sizi hiç bitmeyen neşesi ve enerjisiyle her zaman oyalayacaktır.


11. Köpekler hayatımızı kurtarabilirler.

Sahibinin vücudundaki belli bir yeri sürekli yalayıp koklayarak bir tümörü haber veren köpeklerin hikayelerini hepimiz duymuşuzdur. Buradaki habere göre, köpekler kanseri koklamak üzere eğitilebiliyorlarmış.


12. Bizi daha iyi birer insan yapıyorlar 😇

Sorumluluk, sabır, bencil olmama ve bağlılık, köpeklerle yaşamanın getirdiği, bizi daha güçlü ve iyi yapan özellikler. Bizim ona bakım verdiğimizi düşünürken, onun da bize aslında bakım verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Onlar fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldikleri araştırmalarla kanıtlanmış canlılar…


Hayatınızda bir köpek varsa ya da köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, aramıza hoş geldiniz. Her şey onlarla çok daha iyi ve güzel…


Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0