Köpeğim neden çimen yiyor?

KÖPEKLER NEDEN ÇİMEN YER?

Havhavlarımızın yeme eyleminin kendisini sevdikleri kesin ve bunca yiyeceği nereye sığdırdıkları hepimiz için merak konusu.

Yedikleri tek şey mama ya da ödül maması da değil üstelik! Bazen de bir büyükbaş gibi çimen kemirirken görüyoruz kendilerini. Neden peki? Bir sorun mu var? Karnı mı ağrıyor, köpeğim mi bozuk, yoksa aman Allahım hasta mı?!

Birden fazla nedeni var…

1. Basit: tadı hoşlarına gidiyor!
En basit nedenlerden biri, tadının hoşlarına gitmesi. Çünkü köpekler fırsatçıdır; tadı hoşlarına giden her şeyi yiyebilir, yemeye de devam edebilirler (buna ayakkabınız da dahil 🙂

Çimen size bir gurme lezzet gibi gelmeyebilir, ama köpeklerin tat algıları bizden tamamen farklıdır. Ve onlar için komşunuzun bahçesindeki çim, iyi pişirilmiş bir ıstakoz kadar leziz bir öğün olabilir.

2. Genlerinde var…
Köpeklerimizin her çıktığımızda çimen yiyip durmalarının bir nedeni de evrim olabilir. Birçok zoolog, köpeklerin evcilleştirilmeden önce omnivore, yani hem etçil hem de otçul olduklarına inanıyor. Dolayısıyla buldukları her fırsatta ot kemirmelerini genlerinde hala otçul yanlarını taşıdıklarına bağlıyorlar.

3. Karınları ağrıyor…
Teorilerden biri de mideleriyle ilgili bir sorun yaşadıkları zaman ot yeme ihtiyacı duyduklarına yönelik. Köpek uzmanlarının önemli bir kısmı, midelerinde bir sıkıntı ya da hazımsızlık yaşadıklarında kusmak için çimen yemeye ihtiyacı duyduklarını söylüyor.

Bu teoriyi destekleyen fazla çalışma olmasa da, eğer köpeğiniz düzenli olarak çimen yiyip kusuyorsa, midesiyle ilgili bir sıkıntı yaşıyor olabilir.

Köpeklerin çimen yemesi güvenli mi?

Eğer gözünüz üzerinde olursa, evet güvenli. Çimenin, otun tek başına havhavlarımıza bir zararı yok. Tabii herhangi bir kimyasalla ilaçlanmadıysa ya da çimenlerin arasında zehirli böcekler, metal vb. sağlığına zararlı olacak bir madde yoksa…

Ayrıca her çimen yediğinde kusup kusmadığını da kontrol etmeniz iyi olur. Eğer düzenli olarak yiyip çıkarıyorsa, midesini kontrol için bir veterinere danışmanız en doğrusu olacaktır.

Köpeğimi çimen yemekten nasıl vazgeçiririm?

Çimen yemesi çoğunlukla zararsız olsa da, sürekli yemesini istemeyebilirsiniz. Eğer köpeğinizin bir çim biçme makinesi gibi davranmasını istemiyorsanız, şunları yapabilirsiniz:

Eğitin
Beklemeyi, oturmayı öğrettiğiniz gibi, çimen yememeyi de öğretebilirsiniz. Bir daha ki sefere yürüyüşe çıktığınızda yanınıza ödül maması alın. Çimen yemeye kalktığında ona engel olup yemeyi bıraktığında ödüllendirin.

Onunla oynayın
Köpeğiniz sadece sıkıldığı için bile çimen yiyor olabilir. Eğer durum buysa sadece bir koş getir oyuncağı bile sıkıntısını giderecektir. Onunla oynamayı ihmal etmeyin.

Ödül mamasıyla ağzını tatlandırın
Tadını sevdiği için yiyorsa, yanınızda ödül maması taşırsanız, çimen yerine ödül mamasını tercih edecektir. Her ay gönderdiğimiz ödül mamalarımızı yanınızda bulundurmayı unutmayın 😉

Yazımızı Paylaşmayı ve Bizi Takip Etmeyi Unutma 🙂

Bu yazıya bir emoji ile tepki ver
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0